Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2020 11:28 - Тракийските празници на огъня
Автор: historybg2018 Категория: История   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.05.2021 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Какво би станало, ако няма слънце? Би настъпил вечен мрак, всички растения и животни ще измрат, реките изворите, студени и топли, ще пресъхнат, езера, морета, океани ще станат лед. Кората на земното кълбо ще потъне в мрак и глухота: от време на време вулканите ще святкат и тряскат сред тази глухота и гъсти мракове.

            Ето защо траките приели от Орфей[1] за върховно божество древното светило. Всичко, в което има топлина, съдържа части от духа на Слънцето, поради което били обожавани: виното, топлите извори, летните горещини, Горещляците, разните огньове, нарочно кладени, вулканите, на които дали специално второстепенно божество, небесните светкавици и много други, които нямат чет.

            Между многото запазени празници е и Герман, който сега е и името на много села с топли води, па и на хора. То произлиза от самсктиското ghar и gharma. Гар е нашето гор и гори, горене. Гарма или горма съответства граматически на нашето церма от цер, церене; берма като вино берма и много други. Гарма или Горма, гори, станало Герма и Герман, който се празнува през пролетта около 24 април.

            Водата също била обожавана: всички реки, извори, езера, дъждове, облаци, както ни показват монетите, договорът за съюз между македонци и картагенци у Поливий и много други автори. Без водата няма ни живот, ни глас: без нея светът би бил пясъчлива и камениста пустиня, ето защо нея обожавали наравно с топлината.

            После идват плодовете на огъня и водата: чаровната пролет, радостната есен, когато зреят и се прибират плодовете, и много други свойства на нашия климат. Зимата е сърдитият Герман, когото народните песни описват: „весел дойде (пролет), сърдит ойде (зима)“. Гроздоберът, който става у нас с такива тържества, крие у себе си пищни тракийски празници: римската виналия съответства тъкмо на нашето преображение, когато се кръщава гроздето. Градът, пращан от зли богове да бие лозята и посевите, траките пропъждали със стрели, а сега българите гърмят с пушки. Кюрдите слагат монета и камшик при умрелия да заплати на Харон да го прекара с лодка до рая, а ако ли не ще пари, тогава да употреби камшика! Траките лично се борили против злите духове.

            Не е излишно да споменем накъсо и някои от боговете. В индийските Веди изброяват:

            Индра, запазено само у гърците: идро – вода, бог на дъждовете.

            Сарама, предвестник на Индра, ветровете. Буквата р се заменила с л, както показахме това многократно, и Сарма станало Салома = с лома, сломява, ломи, троши, какъвто е вятърът. В Риг Веда той се нарича още Вею, Vayu, возач на колесницата на Индра = вятърът вози дъжда: в Сенд-Авеста той пак е Вею (веяч), но тук е возач на колесницата на Зората.

            Буран, Buranyu, при Птоломей Бури-Дева, е бурята, която ломи всичко; божество, твърде почитано във Ведите.

            Заранию, Saranyu, е едно чаровно божество на Зората или самата Зора, сполучливо възпявана във Ведите.

            Палиния, Parjania. Тук буквата р трябва да се замени с л, за да стане Палиания. Това божество е светкавицата – гръмнявина, която пада и пали сено, снопи, къщи, та произлиза от пали или палеж. От това божество и от вулканите хората взели за първи път огъня на земята.

            Митра, е едно от имената на слънцето във Ведите и Авеста: обаче правилното му четене е Матра, от матер, майка-родител на всичко живо. Митра има чук, символ на власт, и е изрисуван на всички тракийски монети. Той се нарича важра, от везание, въже, защото връзвали камък за чатал и това било чук.

            Варуна, във Ведите е име на небето, което наричат още и небаси. Ако произлиза от вар, означава светло, бяло, сегашния наш киреч; ако ли е с вал и Валуна, тогава е нощно покривало на земята; завали, завива. Дневното небе наричали див = светло, нашето ден, диен. То е едно специално божество Дуаи  = Duay или Диав, което станало у гърците на Зевс. Във Ведите се среща под формата Dyaush-pitar  = ден хранител, а у римляните минал Dispiter или Jupiter. Денят е божество, което храни хората, а нощем спят завити от черното небе. Варуня, „който покрива“ или „който скрива“, може да произлиза от запазената при персийците дума вар, нашето варди, пази: нощем покрива земята и я пази. Името на небето по ирански е още асман, но очевидно то е туранска дума, от асма – обесено, асман  = висящ. При старите елини то минало под образа: акмон.

            Агни, огни, огън, е върховно божество във Ведите, в чест на което са съчинени 233 химна, равно на Индра, водата, която има 265 химна в Риг Веда, а всичките останали божества нямат за всяко повече от 60 химна. Тук огънят е и Слънце, и светлина, и топлина, и всичко.

            Яма, божество сумрак, западната част на света, която е дупка, яма, в която пропада и се изгубва Слънцето. И така, подобно на египетското Слънце в три лица: сутрин, пладне и вечер, ние виждаме също едно божество Слънце в три лица: Зарина-Ден-Яма.

Това е извадка от книгата: 

Х. Йонков-Владикин, Зачатките на българската история. Отпечатани за първи път в Т-Пазарджик, Печатница „24 април“ на Цветан Радулов, 1901, препис на съвременен български език: Николай Иванов Колев, Издателство ГУТА-Н, София, 2018, ISBN  978-619-7444-00-1, 136 стр.

https://www.book.store.bg/p219959/zachatkite-na-bylgarskata-istoria-h-jonkov-vladikin.html

https://ciela.com/zachatkite-na-balgarskata-istoriya.html

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=47724 

image

Други книги на този издател:

https://www.book.store.bg/c/p-l/m-3547/guta-n.html 

https://ciela.com/publisher/guta-n.html

http://knigabg.com/index.php?page=publisher&id=2606

https://www.ozone.bg/books_publisher-guta-n/

http://www.bookpoint.bg/search.html?search_q=%D0%93%D0%A3%D0%A2%D0%90-%D0%9D

image
 

 

 


 

 


[1] Името е съставено от семитската дума ар-гора и пей – пее, та излиза горски певец, защото в горите живели самодивите и в горите се празнували вакханалиите.












Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: historybg2018
Категория: История
Прочетен: 959408
Постинги: 333
Коментари: 506
Гласове: 2527
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031