Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2014 18:09 - ДОКУМЕНТАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ. ДОКУМЕНТ 27
Автор: jorosavov Категория: История   
Прочетен: 2605 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сред хронологично публикуваните от мен писма, тук за първи път може да усетите отношението на Васил Левски към Димитър Общи. Използвам един цитат "Нека си кажи с просто сърце и нищо." Това са разбиранията на Левски за взаимоотношенията - чисти и от сърце, и ако тогава са били такива...пък и сега ако са такива - тук щеше да е Рай, но уви...

1871 май 14, Плевен. - Писмо до Данаил Хр. По­пов в Турну Мъгуреле

Азис Рушидооглу Небоолу.

Днес додох в Плевен и утри заминувам.

Бележити ми в Бай Анастасову писмо какво ни сте получили от пътникат писмата? Пътникат е Ни­кола Футуграфат, брат на Тома Футуграфат в Плоещ. Съшият Никола за там отиваши с майка си наедно. Та приз Букурещ като щеше да мини, щеше да ги връчи на Каравелова и като ги пригледа да ги испрати и на Вас. Пишете в Плоещ ако ни бъдат дадени на Каравелова. Ас ще са завърна от пътешествието си чак подир 30-40 дена и като са завърна дано на­мерях нещата от вас испратени, защото ни ща имам време да чякам. но ще продлъжявам на друга стърна. Ако беха испроводени нещата сега щях с едно заби- каляни да свършя, което има да са върши! А сега ще са продлъжи йощи три месеца с второто ми пътувание. Пък парити тряба да ги имами готови на 15 ав­густ, та на 15 септемврия да купим оръжие от което исками и колкото можим да купим? Така гу кроя щото съ[с] сто хиляди пушки можим да са снабдим ако сми в състояние и дето исками да си ги разпоставим из Българско, без да ни догоди правителство­то. Ако това време прискочим, ни съм сигорен за в друго време да можим така тихо да си извършим работата? Можи чяк догодина това време.

Днес додох в Плевен и намирам кардашлъка ти сърдит за думата дето ти писах, да му пишиш, мой писмо от днес нататак да го ни распичятва, също да пиши и той за дето го испрати, да го ни распечятват докатто ни доди у мене? Той приди да са разбере с мене за що съм ти тъй писал и, че трябва тъй, пред по-многото ни дейци за сигоранция, които като видат, чи тъй питття на по-верният, та тий да нямат право да питат за онова което им ни е поверено да работата. Ас като получя тайната си, нали ще свиковам пак тях? Т. е. като него истинни патриоти които веднъш са са решили с жена и деца жертва на Отечеството? Ако на таквис са ни поверявам, то с каманите ли ще работа? Ас сега му казвам защо тъй сам ви писал, а той като рекъл веднъш: не! Ти ма не вярваш затова и така пишиш и ето писах на Д. да ни провожда вече приз мене нищо, когато ас от по напред съм бил верен, а сега ни съм? Кажете му и Вия от там както разбирати? Ако ли му е пък до­тегнало, или го е страх да извършиова каквото е вършил, пак сега намира с какво да са отриче? Не! Нека си кажи с просто сърце и нищо. Ако ли муй за разноскити и за маежити дето ходи насам и нататак. то ас му предлагам. чи ше му улесним? И пак ми казва: не! Ас като вече ни съм бил верен, намерете си чиовек и нека ви извършиова както мен. Ни можах да мо докажя, чи ни е така, както той мисли.

Кажете му, ако той ни ще, тогава ще гледаме приз кого да ни провождаш.

Твой братовчет

Ефенди Аслан Дервишооглу

1871 майя 14

Нефс-и Аслан

Прието на 17 майя 871

Отговор

Отговор 8 иуния 871 - с пров[ождане] на печати.

Азис Рушидооглу

Стамболлу Компания Хамънда

На 13 иуния писах   Небоолу.

с Димит. Общий.

В. Ц. Обн. Д. Страшимиров

1871 юни 20, или преди 20, Тракия. - Препис на писмо от Васил Левски до Райчо Попов в Плоещ - направен от Христо Загорски.

препис.

Отечестволюбче! И на другите ви съдействен- ници,

особно и на г-на Панайота. В Плоещ.

image

image

image

image





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jorosavov
Категория: История
Прочетен: 553102
Постинги: 57
Коментари: 217
Гласове: 557
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930