Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2014 10:38 - ДОКУМЕНТАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ. ДОКУМЕНТ 26
Автор: jorosavov Категория: История   
Прочетен: 3869 Коментари: 0 Гласове:
0



 

1871 май, около 10 - юли [?], България. - Препис на заплашително писмо от Васил Левски до Иван, Петър и Христо Фурнаджиеви в Карлово - напра­вен от неустановено лице

Копие непотребно. 3. С.(констатация на Захари Стоянов…непотребно било!?! Питам се колко ли още непотребни неща е констатирал, пък колко ли още са изчезнали завинаги)

Господа Ив. Фурнаджиев & синове!

В Карлово.

Не само до Вас е!... Но и на по-долня ръка - по възможност... Не нам!.. Но, за вас и за вашити детца ще дадете за всегда.

За всичко каквото ще видите надоло, няма си мес­тото и приликата и срамота Ви е да Ви ся говори.

Вия тук сте най-назад от всичкити градове и от по-многото прости села в Българско, от нашити об­щи и най-святи! Работи за чиовекът, както го е съз­дала природата, чяк да сърт, да му бъде едничката грижя, има и благословията от Бога, да бъде госпо­дар с всичкити си права, когато му се налага и пър­вата длъжност да мисли за народът си! Да го изводя към даденийт му път, ако той [е] налегнат от друг, каквото сме ния българите, най-тежко и най-гнуснаво налегнати от проклетийт агарянец и търпим секи ден мъки и гнусоти, най-противни на человечеството и на свободата на съвестта!!! Което сега вече всъде преодоле и преодолева.

На кого ли капят тия кървави сиромашки сълзи!!? Дето леят секи ден пред Бога да ги избави от мръс­ните ръце, които им грабат секи ден из устата хлебът! Мрът отглади!...

Турчят децата им!... Безчестат по-младити и дъ­щерите им!!!... Тия невинни не са ли наши братия и сестри!!!... Ами защо така?... Мислите ли, че ний остаяме невинни в това!!... Кому ли другиму има да ся надеват горките!?. Кой ли не иска да ги грабни и да му робуват во век!... Дали кървавите им сълзи ся не леят на нашите глави чрез бога!?... Ако ли ний техните братия и бащи не скочим да пролеем капка кръв, да избавим майките си, жените си, сестрите си и детцата си? Кой ли друг ще... Не сме ли ния техни братия и бащи на които ще оставим вечен помен! Като пролеем капчица кръв за техното избав­ление. Пък тий нам не щат ли да вдигат паметни­ци!?... Не [щат] ли да ни забележат в историята, ко­ято ний въскръсяваме и и [даваме] нов век!?... Не щат ли да ни поменуват по всичкити [църкви] (следова) в Българско, докътто тра[е] името бълга­рин!?... Затова гдето ний ще скъсаме веригите на българия и ще извадим народа с благословението Божие от ад в рай!?... Не ще бъде така в наша България, както е в Турско сега? Всичките народи в нея ще живеят под едни чисти и святи закони, както е даде­но за чиовекът ла живее от Бога. И за турчинът и за евреинът и пр. за всичкити еднакво ше е. само ако припознаят законите равно с българинът. Така ше е в наша България!... Ний не гониме народът и верата турски, а царът и неговите закони, с една дума „Т[урското] правителство”, което варварски владее не само нази (-) но и самийт турчин. В Българско не ще има цар, а „Народно правление” и „секиму своето” секи ще си служи по верата и законно ше ся съди. както българинът, така и турчинът, евре­инът и пр. Свобода и чиста република“

Тук като ви показваме твърде мъничко от предначертанието ни от Привременното ни правителст­во в Българско, остава ни да Ви свършим чак като Ви видим за колко пари ще уцените гореказанийт ни живот Вам. „Умному мало довлеет“.

Казахме Ви по-горе какво чиорбаджийте спират живота на всичкийт народ. Забелязано е от памти века, какво такова нещо да ся извърши стои в ръцети на младите и в парите на чиорбаджийте! Така са и правили всичките народи, така щем и ния... Пък сичко да ся удържи тайно стои в ръцете на чиорба- джийти и то ако са хора и приемат на драго сърце това свято дело! Ние ще им кажем по кой път да върват, па макар каквито щат средства нека да упот­ребяват неприятелите ни. В чиорбаджийте казваме стои тишината на всичкият народ? Гледайте! Че ще бъдите отговорни и пред бога и пред народа! Близо е времето. И в евангелието нали [се] казва: „Чиовече! Трябва да работиш за народът си и сичко да жорт- воваш за него, там съм и Аз! Ако ти умреш нали Аз за тебе ся разпнах!“ Гледайте сега приятели и братя! Ако щете да сте чиовеци и християни, Ви щете раз­берете от малкото ни думи и ще да дадете каквото Ви ся иска от Привременното ни правителство, по узначенийт ден и от тогава ся забелязвате наши бра­тя. Ако вия не искате да знайте нищо от това какво­то Ви ся казва, то гледайте в печатаното Ви какво ще срещните.

Сега и за секи път Ви свършваме, защото само с Вас ни ни е работата! Десет години става от как ви чекаме и жертва на бесила даваме и в Д-яр Бекир всяка година пращаме само и само за вас чиорбаджийти да ся земехте за ум и разум и да свъртяхте това за което ви караме днес! Да сте го преготвили от отдавна като и сами ни разбирате, че без пари ся не върши! Па да додяхте Вия нас да търсите, а не ния Вас! Защото един чисто народен юнак, сто чи- орбаджии не можат да го откупат. Пък ний дадохми и даваме таквиз жертвий още за чиорбаджийски кеф! И пак ся не съзимате, но йоще гледате на тех хладнокръвно! И наричате ги чъпкъни???... Пък гледай чюдо! От казаните ви чъпкъни, колкото мрът по-мно- го стават. От колкото страдат по-много ся разпалят и зели ся ся за друг ум! На!... Както виждате повече щат мрът, но работа щат свършят.

Чакахме ви да осетите горещити сълзи на беднийт ни народ, който е вече в крайно тегло! То, не!... Вия му пийти йоще кръвта и предавете го на мръснийт мъчител. Решили сме са: или да Ви съберем, или да Ви поразим! И то в едно обикаляне, както Ви бележие по-горе. Ето: определява ви ся в пет дена да намерите под какъвто вече начин тая сума: сто и педесет лири турски. Стотех, ти г-не Ив. Фурна­джиев! Тридесет - големийт ви син и 20 – помалкий Христю. И тия пари да ги държи един от вази в пазвата си, че дето и когато ви намери наш чиовек съ[с] същий знак който е в печатаното ви писмо от Привременното пр[авителство] ще му дадете па­рите и после един ден ше ви ся даде расписката. или ще ся повикате заедно с парите дето!... И там ше ви ся даде разписката според печатаното ви с печатът, пък същото ще го земем назад, според както ще ви ся кажи!...

Ето! Ако дадете повече от колкото Ви ся искат ще си купите по-голем живот, който сега ся прода­ва!!? Утре не! И милиони да давате.

Ще гедаме какви ще ни ся покажите!... Какго щети! Или сто и педесетте лири ще Ви бъдат по-мили или вечен живот с целата ви фамилия.

Земете ся добре в това г-да! И не ни майте! Защото  ни умръзна вече да гледаме теглилата на беднийт ни народ и хладнокръвието на чиорбаджийте ни към тех. Решили сме ся вече!...

И ще принесем еднаж за всякога жертвата на народнийт нийт жъртвеник, пред олтарът на „Чистата свобода“!

Отреденийт за вас е В. Лъвский. Дано доброволно непълните гореказаните ни и тогава ще са раз­говорите лично с него за много!... И от дето ще раз­берете какво горната сума е нищо, при онова лето той ви е испичелил два пъти животат (на cички ви) от ненародни.

Всичко тайно ще държите! Да ни кажите еди кой си ми е добър приятел! Имаме забелязан за недо­бър към нашити работи Ваш приятел е първий. Ще го узнайте като стани на прах и пепел!

По дължност, краен отговор ще чекаме срещо пе­чатът ни.

Подписити ни ще видите в печатаното Ви. Там е и датата.

image

image

image

image

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jorosavov
Категория: История
Прочетен: 551211
Постинги: 57
Коментари: 217
Гласове: 557
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031