Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2014 18:50 - ДОКУМЕНТАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ. ДОКУМЕНТ 23
Автор: jorosavov Категория: История   
Прочетен: 4792 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 13.02.2014 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  1871 май 10, България. – Заплашително писмо от името на  “I отделение на БРЦК – Привременното правителство в България” до Ганьо Мильов в Карлово.


При събиране на парични средства от богати българи, освен печатното заплашително писмо от 10.03.1871 г. Васил Левски е отправял и отделни писма, лично адресирани към даден човек. Такова е именно това писмо.
В тези писма може да се види развитието в разбиранията и идеите на Левски за революцията и за бъдещата свободна българска държава.Ето нещо много силно:

"Всички народи в нея щят живеят под едни чисти и святи! Закони, както е дадено от Бога да живее чиовекът; и за турчинът и за евреенат и пр. каквито са, всичкити еднакво ще е, само ако припознаят законити равно с българинът. Така ще е в нашя България!... Ний не гоним турският народ, ни вярата му, а царят и неговите закони( с една дума т[урското] правителство) което варварски владее, не само нас – но и самият турчин.

   В Българско не ще има цар, а „Народно управление” и „Секиму своето” Секи ще си служи по вярата и законно ще ся съди, както българинът, така и турчинят и пр. Свобода и чиста република".

Силно нали? А изпълнихме ли го?!?
Приятно четене!
-------------------------------

Копие

   Г-не! Ганчио Милюв, в Карлово.

Не само до вас е!.. Но и до по-долня ръка – по възможност…Не нам!.. Но за Вас и Вашите деца и за нашето Отечество! Ще дадете завсегда.

   За всичко каквото ще видите по-доло, няма си приликата и местото и срамота Вия да Ви ся говори.

   Вия тук сте най-назад от всичкити други градове и от по-многото села в Българско, от нашите общи и най-святи! Работи за чиовекът, както го е създала природата, чяк до смърт, да му бъди едничката грижя, има и Благословението от Бога, да бъде господар с всичкити си права! От гогото му са налага и пръвята длъжност, да мисли за народат си! Да го изводя към даденият му път, ако е той налегнат от други, каквото сме ния българите, най-тежко и най-гнуснаво налегнати от проклетият агарянец! И търпим секи ден мъки и гнусоти най-противни на чиовечеството и на свободатя на съвестя!!! Която сега предоле и предолява.

   На кого ли капат тия сиротински кръвави сълзи!?. Дето ся леят секи ден пред Бога, да ги избави от мръснити ръце! Които им грабят секи ден из устата хлябат! И мрът от глади!...Турчят децата им! – безчестат по-младити и дъщерите им!!!... Тия невинни ни са ли наши братия и сестри!?...Или защо така?...Мислите ли, че ний остаяме невинни в това??...Не!...Никак!...ний …и най-много Вий чиорбаджиите ни сте ли причината да стои това беззаконно! И проклето! Зрелище през нас!?...Кому ли другиму има да са надяват горките!?...Кой ли не иска да ги грабни и да му робуват во веки!.. Дали кървавите им сълзи ся ни леят чрез Бога на нашите глави!?...Ако ний техните братия и бащи не скочим и да пролеем капка кръв, да избавим майките си, жените си, сестрите си и децата си! Кой ли друг ще…!? Не сме ли ния техни братия и бащи, на които ще оставим вечен помен! Като пролеем капка кръв за техното избавление!?... Пък тий нам не щят ли да вдигат паметници!?...не щят ли да ни забележят в историята, която ний въскръсяваме. Ми даваме нов век!?... Не щят ли да ни поменуват по всичкити черкви в Българско, до като трае името българин!?...Затова гдето ний ще скъсаме веригите на България и ще извадим народат с Благословението Божие от ада в рай!?... Не ще бъде така в нашя България, както е в Турско сега… Всички народи в нея щят живеят под едни чисти и святи! Закони, както е дадено от Бога да живее чиовекът; и за турчинът и за евреенат и пр. каквито са, всичкити еднакво ще е, само ако припознаят законити равно с българинът. Така ще е в нашя България!... Ний не гоним турският народ, ни вярата му, а царят и неговите закони( с една дума т[урското] правителство) което варварски владее, не само нас – но и самият турчин.

   В Българско не ще има цар, а „Народно управление” и „Секиму своето” Секи ще си служи по вярата и законно ще ся съди, както българинът, така и турчинят и пр. Свобода и чиста република.

   Тук като ви показваме твърде мъничко от предначертанието от Привременното ни правителство в Българско остава ни да Ви свършим чак като Ви видим за колко пари ще уцените гореказаният ни вам живот – „умному мало довлеет”.

   Казахме Ви по-горе какво чиорбаджийте спират животът на всичкият народ, забелязано е от памтивека, какво такова нящо да ся извърши стои в ръцете на младите, така щем и ния… Пък сичко да ся удържи тайно стои в ръцете на чиорбиджийте и те ако са хора и приемат на драго сърце това св[ято] дело! Ния ще им кажим по кой път тряба да вървят, па макат каквито щът средства нека употребляват неприятелите ни. В чиорбаджий[т]е казваме стои тишината на сичкият народ? Гледайте! Чи ще бъдите отговорни и пред народа и пред Бога. Близо е времето. И в Евангелието нали казва: чиовече! Тряба да работиш за народат си до смърт и сичко да жъртвуваш за него, там съм и Ас! Ако ти умреш, нали и Ас за тебе ся распнах!” гледайте сега приятели и братия! Ако щети да сте чиовеци и христиени вий ще разберете от малкото ни думи и ще дадете каквото ви се иска от Привременното ни правителство по узначения ден и от тогава ся забелязвате наши братия.

   Ако ли Вия не искате и да чуйте от това каквото Ви ся казва, то ще гледате!!! И там ще свършите, Вия с нас и ния с Вас.

Сега и за секи път Ви свършваме, защото само с Вас работата ни е! Десет години става от как как ви чакам и жъртва на бесила давахме и в Д[и]яр бекир сяка година пращаме, само и само за Вас богатите да ся земяте за ум и разум и да свъртяхте това за което Ви караме днес! Да сме го приготвили от отдавна, като и сами разбирате, че без пари ся не върши! Па да додяхте Вия нас да търсите, а не ния Вас! Защото един чисто народен юнак, сто чиорбаджии не можят да го откупат. Пък ний дадохме и даваме йоще таквис жъртви, за чиорбаджийски кеф! И пак ся ни сазимате, но йоще гледате на тях хладнокръвно и наричяте ги чяпкъни??? Пък гледай чудо! От реченити ви чяпкъни, колкото мрът по-много стават, от колкото страдат по-много ся распалят. И зели са ся на други ум! На!... Както виждате, повече щат мрът, но и работа щят свършят.

   Чакаме ви да усетите горещите сълзи на бедният ни народ, който е вече в крайно тегло! То, не!...Вия му пийте йоще кръвта и предавате ги на мръсният мъчител. Разберете! Решили сме се вече!... Или да ви съберем или да ви поразим! И то с едно добрутро или добръ вечер, както Ви казваме по-горе.

   Ето: да намерите пот какъвто вече начин тая сума: [оставено празно място] и тия пари ще ги приготвити в 4-5 деня и да ви бъдат в пазвата, чи на който чяс доди наш чиовек и Ви намери със от Привременното ни правителство ще му броите парити, без да го отлагате, поне за чяс време!... И после един ден ще Ви са даде расписка от Привременното ни правителство с печат, която ше отговаря за дадената Ви сумма пред бъдъщото ни правителство което ще дири от едного и до край: кои какво е дал и за де са се употребили. Ето! Ако дадете повече от колкото ви са искат, ще си купите по-голем живот, който сега ся продава!!? Утри не! И милиони да давати.

   Ще гледаме какви ще ни ся покажите!...

   Какво щети! Или трийситтех лири ще ви бъдат помили или златна свобода в която да ви ся забележи името вечно.  Земете ся добре в това г-да! И ни ни майте! Защото ни омръзна вече да гледаме теглилата на бедният ни народ и хладнокръвието на чиорбаджийте към тех. Повтаряме Ви: Решили сме ся вече!... И ще принесем веднъж за всякога жъртвата на народният ни жъртвеник, пред олтарът на „Чистата свобода”.

   Отреденият за Вас е В. Лъвский. Дано доброволно непълните гореказаните ни и тогава ще ся разговорите лично с него, за много … от дето йоще ще разбирете какво горната сумма е нищо при това дето той ви е испичелил!... Всичко тайно да държите. Да ни кажите: еди кой си ми е верен приятел първий! Имате забелязан за не добръ към нашите работи Ваш приятел е първий! Ще го узнайте кога стани на прах и пепел! По длъжност краян отговор ще чякаме от него срещу печятат ни.

   Потписити! Хиляди юнаци чякат отговорат Ви! Рещавайте ся по-скоро или с нас и сичкият народ или против нас и нашите желания.. С една дума свобода или да Ви пратим при чернити души! Там дето предателите, изедницити, и !... При Чернаго Бога. Който живот искате да живейте от днес както са забележите и до край ще останите. В нашите ръце е. Пак ви казвам: сами за себе си ще отговорите: Свобода или смърт.

 

1871. майя 10. От Български Р.Ц.К. в България.

От Привременното ни правителство

image

image

image

image


 





Гласувай:
3



1. pvdaskalov - Г-н Савов.
14.02.2014 09:29
Знаех за подхода на Апостола към потенциалните дарители на средства за народното дело, но благодарение на вас се докоснах до съдържанието на автентичен документ.
Бихте ли споделили повече за това писмо, ако знаете. Например, от ръката на Левски ли е написано или е циркулярно писмо, макар и писано на ръка ("Не само до вас е!.."), кой го е съхранил, къде се пази и други любопитни подробности.
Забелязах и употребата на латинско "н".
Може би отговорът на моя въпрос се крие във вашата бележка в началото:
"При събиране на парични средства от богати българи, освен печатното заплашително писмо от 10.03.1871 г. Васил Левски е отправял и отделни писма, лично адресирани към даден човек. Такова е именно това писмо."
Има ли и други запазени. Кога е подпечатено с печат? От този факт следва, че Левски е носил печата в себе си... Така ли е?
Благодаря за интересния постинг! Напълно прав сте, че "В тези писма може да се види развитието в разбиранията и идеите на Левски за революцията и за бъдещата свободна българска държава."
Поздрави!
Пиер
цитирай
2. pvdaskalov - ПС:
14.02.2014 09:37
Установих, че отговорите на част от въпросите ми се съдържат в по-първите ви постинги.
Извинете... И все пак... Как са оцелели такъв род писма, за мен е загадка. Също и печатът върху карловското писмо...
цитирай
3. jorosavov - Otgovor
14.02.2014 13:28
Здравейте, Пиер!
Ще се опитам да отговоря на въпросите Ви, до колкото ми позволяват познанията!
Ще започна с печата. Той е положен на този документ по-късно, очевидно след получаването му в България през юни 1871 г.(ако проследите по-стари публикации тук ще видите колко пъти Левски споменава, че чака този печат). Самото писмо предполагам, че е писано от ръката на Левски(на база на някои установено писани от него писма правя сравнение на почерка и надявам се не бъркам). Честа практика, обаче е сподвижници на Левски да правят преписи на негови писма. Мрежата на разпространение на писмата е била много точно измислена от Левски и той е държал на стриктното й спазване. Относно оцеляването на тези писма ще Ви споделя това, което знам, а именно, че голяма част от достигналите до нас документи от архива са запазени по невероятен начин. При залавянето на Левски, конят му остава до Къкринското ханче, а в самара му са зашити множество документи и неговото тефтерче. Те са запазени от Мария Сиркова, доверена негова укривателка и от двамата й съпрузи: Никола Сирков (умрял към 1873 г.) и Никола Цветков (омъжена за него през 1876 г.). По-късно са предадени на Захари Стоянов. Сега по-голяма част от тези документи се съхраняват в специален трезор в БНБ. Ако се не лъжа като цяло са 256 на брой, включващи писма, преписи, копия, бележки, разписки, тефтерчето и 7-те установени снимки на Левски. Ако Ви е интересно за снимките - може да погледнете тук пост с тези 7 снимки, а също така имам пост с други снимки, на които се предполага, че може да е Васил Левски. Надявам се да съм бил полезен! Моята цел е тук да кача всички документи, които са достигнали до нас, а надявам се да имам възможността и средствата някой ден всичко да прерасне в един хубав сайт. Поздрави!
цитирай
4. pvdaskalov - Честно казано...
14.02.2014 18:44
... мислех, че въпросите са ми на лаик, но ето, че надуших някои прелюбопитни детайли: печатът е сложен по-късно, преписи са правени и от други сподвижници, къде се съхранява този безценен архив, как са били опазени документите в самара, за да стигнат до нас и т.н., и т.н. Тема - неизчерпаема.
Много съм благодарен. Аз (Може би ви е известно.) се занимавах професионално дълги години с издирването на доказателства, че гробът на Апостола не е в черквата "Св. Петка Самарджийска". Повечето ми постинги през 2012 и 2013 са на тази тема. Тя е важна, без да задълбочавам, защото ако се утвърди фалшивият гроб (А те вече му сложиха плоча.), при строителни работи около паметника може да се отнесат пренебрежително с истинския гроб, щом са повярвали на мошеническите твърдения на Хайтов и синове.
Бъдете жив и здрав и честит празник...
Пиер
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jorosavov
Категория: История
Прочетен: 551198
Постинги: 57
Коментари: 217
Гласове: 557
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031