Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 09:22 - Как точно е заловен Васил Левски - забравено свидетелство от самия него!
Автор: jorosavov Категория: История   
Прочетен: 23063 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

"Amicus Plato, sed magis amica veritas"./ "Платон ми е приятел, но истината ми е по-скъпа" !

   Защо започвам с тази мисъл на Аристотел? Не е ли опасно опирайки се и използвайки това понятие - ИСТИНА?  Дали ще успея да докажа съждението си и да го предпазя от субективността?

   Честно да ви призная въобще не се притеснявам, защото кой ако не самият Васил Левски знае точната истина за този конкретен момент – ранната утрин на 27 дек. 1872 г. Изненадахте ли се? Няма грешка – има останал документ, където Васил Левски сам посочва как е заловен!
   Тогава  защо се получава така, че от толкова много години - толкова много автори, поети, романисти, историци и изследователи живота на Левски не посочват конкретните думи на нашия Апостол, а се облягат на една разкрасена история? Толкова много автори…а истината си седи там – самотна, прашясала, употребена, но някак спестена.

   Сега разбирате ли защо започнах с тази сентенция? Всички книги, статии, мнения на видни наши автори, посветили много от времето си на живота и дейността на Левски са ми скъпи, но когато разбера, че заради героизация или и аз не знам за какво, се спестява ИСТИНАТА…за БОГА тя ми е по-скъпа от всички тях!

    И така – залавянето на Левски в ранната утрин на 27 декември 1872 г. Сигурен съм, че всички знаем онази история за ханчето, плетът, цървулите, закачането, стрелбата и залавянето. Нека отново да си я припомним:


   На 26 декември 1872 г. Васил Левски, придружен от Никола Цвятков напуска град Ловеч. Никола поел сам, възседнал коня си, в чийто самар са били зашити архива на комитета и някои писма. Левски, облечен в стари турски дрехи и фес на главата вървял пеша и след около няколко километра настигнал Никола. Край месността „Пази мост” са неприятно изненадани от двама турски стражари (заптиета) също на коне. Левски се отбил настрана от пътя, за да не изглежда, че са заедно. При срещата, която станала при „Пази мост”, старшият стражар Али Чауш попитал Никола къде отива и като чул, че отива за Търново, го разпитал за другаря му. Последното подсказва, че Никола е бил познат на стражаря, но Левски не. Когато Никола казал, че не познава другия пътник, заптието попитал Левски кой е и къде отива. „Отивам на лозето си да броя колко кола боклук са стоварили”. И добавил: „Аз тебе те познавам, ти не ма ли познаваш? Аз съм от Ловеч.” Стражарите си тръгнали към Ловеч, без да се интересуват видимо повече от срещнатите. Левски се отклонил към лозето, за да не се усъмнят турците и след известно време се върнал към първоначалния си маршрут, застигайки Цвятков. Сега той яхнал, а спътникът му спешавал.

image

 

снимка от "Пази мост"

    Двамата пристигнали в Къкрина по мръкнало. Ханът бил пълен с хора, които били в видимо приповдигнато настроение. Апостолът и Никола Цвятков се опитали да минат незабелязани в шумотевицата, но един от селяните започнал да любопитства. Христо Латинецът, който държал ханчето и бил член на тайния комитет се опитал да замаже положението и казал, че непознатият е Христо Иванов Крачулът. За нещастие последният се оказал кръстник на любопитния селянин, който отишъл в одаята на Левски, за да го поздрави. Апостолът, обаче наистина познавал Христо Иванов и успял да излезе от положение като накрая се съгласил, че много се е променил.

   След като всички гости се разотивали по къщите си, тримата седнали да вечерят и да се разговорят. Малко след 21 часа си легнали да спят. Никола сънувал кошмар и някъде преди полунощ се разбудил. Събудил Левски и Латинецът, но Апостолът погледнал часовника си и установил, че едва минава полунощ и пак легнали. Цвятков не можел да заспи и отишъл да яде с намерението да не ляга до заминаването. След два часа през нощта той отново събудил спътниците си и този път всички започнали да се подготвят за пътуването си. Христо отишъл да уведоми роднините си, че ще отсъства, а Левски излезнал през задната врата по нужда. Тъкмо се завръщал и чул по входната врата тропане. Николчо помислил, че Латинеца се връща, но ударите зачестили и се чул вик „ Ач капую бе ханджи”. Той  разпознал гласа на заптието от „Пази мост” и веднага казал това  на Левски. Заградени били от много заптиета. Левски взел от стената револвера на Христо Латинеца и излезнал през задната вратичка. Там прекосил двора, но за да не вдига шум отваряйки северната портичка на хана, Дяконът се засилил да прескочи плета. Заптиетата пазещи противоположната порта го забелязали и стреляли по него. Един от куршумите засегнал лявото му ухо, но не това е пагубното. За негово нещастие, докато прескачал, потурите му се закачили за един от колците на плета и той паднал по лице на външната страна на оградата. Там в засада го чакали три заптиета, които му се нахвърлили почти едновременно. Левски за малко успял да ги отблъсне като дори ранил един в ръката, но другарите им бързо пристигали. Последвал неравен сблъсък и Апостолът на Свободата най-накрая бил заловен.

image

   Това е най-разпространената история за залавянето на Левски и тя е пресъздадена по разказите на Никола Цвятков и Христо Латинеца, които заедно с Левски са арестувани и отведени за Ловеч, после  Търново и към София, но нямат неговата зла участ.

   Напоследък се изтъква и една друга история, която по същество е същата, но е малко по…как да кажа – нелицеприятна и неотиваща на нашия Апостол(не е редактирана от моят „любимец” Захари Стоянов, който инак …дори върху писмата на Левски си прави свободна редакция). Какво имам предвид:

   След като Никола затворил вратата зад излезлия Христо, се върнал в стаята при Левски. Последният се разпасал и излязъл през задната врата в яхъра, по нужда. Като се върнал, тъкмо си опасвал пояса, когато се потропало на пътната врата на ханчето. Никола помислил, че се е върнал Христо, и искал да отиде да му отвори. В това време се потропало втори път по-силно и се чуло на турски език искането ханджията да отвори вратата. Никола, тръгвайки да отваря, чул силен шум (гюрултия) навън и познал гласа на турския стражар, който ги бил срещнал предния ден на „Пази мост”. Върнал се и казал, че са обградени от много стражари, между които и срещнатия вчера. Левски се препасал на две на три, взел своя револвер и револвера на Латинеца и с тях в ръцете казал на Никола да му отвори малката врата за яхъра. През него излязъл в двора и отишъл към вратника на съседа Денчо, като мислел, че там няма никой. Без да отвори вратника, за да не скърца, искал да го прескочи, но гащите му се закачили и той паднал по лице на земята от другата страна. Там имало скрити трима стражари, които веднага го натиснали на земята. Левски ги отхвърлил, станал и стрелял върху им, като ранил един от тях. В тази гюрултия  тримата стражари извикали на другарите си да тичат, че ще го изпуснат. Всичките, около 15-16 души според Цвятков (в действителност 10-11), с пушки стреляли в залп. Един куршум само ударил Левски над лявото ухо и му одраскал кожата, а един стражар го ударил с ножа си и му отрязал отчасти горната половина на ухото, която увиснала надолу.

   Никола Цвятков останал в стаята през цялото време и когато вън всичко утихнало, помислил, че Левски е избягал и се успокоил. След време стражарите почнали да блъскат отново вратата да им се отвори. Никола се престорил, че спи. В това време се върнал Христо Цонев. Турците го хванали и той като им казал, че е ханджията, също потропал на вратата и извикал Никола, който отворил. Влезли няколко стражари в ханчето и като дошъл старшият, извикал: „Я доведете оная свиня!” Никола видял тогава 4-5 стражари, които водели  един гологлав човек, разпасан, с паднали гащи, с ръце, вързани отзад, цял облян в кръв. Първоначално Никола не можал да познае , че е Левски. Стражарите накарали Никола да му вдигне гащите и го опаше. Левски качили на кола заедно с ранения стражар. Никола и Латинеца вързали с едно въже с ръцете отзад. След това тръгнали за Ловеч.

   И така. Общо взето това се знае, това се предава и от никой не се редактира по същество. Тук там някъде има спорове за това как е бил облечен Левски и други подробности, които идват главно от различните дори противоречащи си понякога сведения, които оставил Никола Цвятков в разказите си за тази фатална утрин. Има разкази и на Латинеца, и на Димитър Пъшков.

   Какво същност е станало накрая? Както в началото започнах то е казано от самия Васил Левски. Една позабравена страничка от документи, които са се запазили от всевъзможната героизация на нашия Васил Иванов Кунчев.  Едни документи, които много наши автори са използвали за подкрепа на различни свои тези и мисли. Документи, представящи ни последните мигове на Левски преди да бъде осъден на смърт. Представящи го като човек със силен характер, доблестен, несломен от безнадеждната ситуация. Представящи го като антипод на истинския предател на Левски - Димитър Общи, който поставен в подобна ситуация започва да предава мило и драго. Тази истина за залавянето на Левски при Къкринското ханче, както може би вече се досетихте, се съдържа в архивите от проведения разпит в София.

   Но нека да направя това, което всички вече очаквате – да цитирам:

Въпрос: Как ви заловиха? (не, че не се е знаело, но това е нормален и задължителен въпрос за провеждан разпит,като например – „как е името ти”?)

Отговор на Левски: Към десет часа сутринта по турски ( около 4-5 нашенски, моя редакция.), когато излязох навън, аз видях пред вратата един въоръжен с пушка. Попитах го кой е той, той ме улови за ръката. У мене имаше два револвера, извадих ги и раних в ръката човека, който ме хвана.  После започнах (опитах се) да бягам, обаче държащият  не ме  пусна. Пристигнаха другарите му, удариха ме по главата (и) аз паднах там. Заловиха ме..."

    Това е то - кратко и ясно! Разочаровани ли сте? Няма я героичната съпротива, няма го лъвския скок през плета, който толкова е станал нарицателно от тогава, че дори при възстановяването на Къкринското ханче, специално е изграден наново. Просто го хванали за ръката и го урарили по главата! Просто, но изречено от Левски!

   Тук трябва да се замислим за две неща! Нужна ли е героизацията  на Левски и не го ли отдалечава тя от нас? Второто нещо, обаче според мен е по-сериозно, а то е каква е ролята на нашите историци, писатели и хората занимаващи се с живота и дейността на Васил Левски? Видно е, че в очите на Никола Цвятков Левски не може да е заловен току тъй простичко – това е Бай Васил!!! Разбира се, че ще направи нещата по-драматични, но на този човек е простено…поне според мен. Какво е обаче положението с другите? Колко от вас са попадали на този цитат, който ви представих? Колко от вас са знаели изобщо, че Левски е казал нещо за онази фатална утрин на 27 декември 1872 г.? Признавам си, че и аз наскоро попаднах на цитата, но съм сигурен, че всички занимаващи се и занимавали се с живота и дейността на Левски са го забелязали. Тогава защо са го пренебрегнали? Все пак това не е филм и те не са режисьори или сценаристи, търсещи екшъна и драматизма, които да грабват публиката. Те се опират на историята и фактите! Колко ли още неща са ни спестени и покрити и какво печелим от това? Нима Левски не е един от нас и неговият живот, принципи, вярвания, идеи, дела не трябва да са пример за нас, а не икона пред която да се молим и да го считаме за недостижим със своята божествена неповторимост?  Някои ще споделят, че истинността на тези документи не е сигурна, понеже са от турските архиви, но…аз ще им кажа – прочетете ги всичките – та там най-силно се вижда личността на Васил Левски, който знае, че е обречен, но не изменя на това, в което е вярвал и на което се е посветил! Никой от историците ни не ги е обявил за недействителни и много техни трудове са се опирали на факти от тези документи.

  Като заключение ще споделя, че има нещо гнило в цялата работа! Не само в конкретния случай, който ви представих, но като цяло. Има нещо гнило в начина, по който ни се представя историята за Васил Левски. Има много гнило в начина, по който днес ние предаваме на подрастващите това, което се знае за Левски. Същност какво научават днес малките за Левски – почти нищо! Къде е тук ролята на образователната система и фондациите и сдруженията, носещи името на Васил Левски? Те са се самоизолирали и си издават книги, на език достъпен само за тях. Представят си ги в тесен кръг, коментират си ги, четат си ги пак в този тесен кръг. Коя е последната стойностна книга написана за Васил Левски и адресирана към широк кръг, след романа на Мерсия Магдермот? Защо никой не заклейми или поне не изнесе правдоподобна фактологична информация след онази зловонна книга на Христо Стоянов „Другият Левски”? Този „писател” е много активен в интернет пространството и вече доста хора попиват текстовете му, а ТЕ – знаещите за Левски си мълчат, точно както са си мълчали и за цитата, който ви представих. А то - мълчанието ще си вземе своето и леко по-леко или ще се доукрасява образа и личността на Левски, което още повече ще го отдалечава от нас, или този образ ще се руши и обезличава от малки душички с пошли разбирания и стремежи!
   Има и един трети вариант – да се търси истината – такава каквато е била, независимо дали е красива или съвсем обикновена. Това разбира се е най-трудното и за много хора непосилно, но тя е там – в малките детайли, които в крайна сметка подреждат пъзела. 

 

 


 

 

Гласувай:
9
11. zabylgarite - Левски е загинал
30.12.2012 18:53
за нашата свобода,която загубваме-това е ФАКТ!

Оттам нататък всеки да попита себе си честно:Би ли се жертвал за родината,за близките,би ли се жертвал въобще за нещо или някой?

цитирай
2. marknatan - Това което съобщава Левски пред ...
31.12.2012 07:46
Това което съобщава Левски пред съда и е записано от стенограмата не се различава в основните си моменти от разказите на другитеб "очевидци", но показва, че не е имало други очевидци, свидетели от българска страна.
Основните моменти
1. Левски казва, че е излязъл към 4-5 часа . Не казва, че е по нужда, както го определят всидетелите, но факта че е без другарите си показва, че е вън по нужда или те също знаят без да се очевидци, какво е станало.

2. Хванат е за ръката, но той извадил 2 (два пистолета). Може би с крак !? което показва,че най-вероятно е бил паднал на земята с двата пистолета в ръце след прескачането и тогава е хванат за ръката

3. Раняването му главата . ( опотвал се да бяга с кърлежа заптие впито и ранено от него в ръката !)
Изглежда му е натежало и е хвърлил пистолетите да не му тежат в неравната борба.

В стенографски стил Левски предава, като е спестил излишните несъществени подробности, но съвсем точно маркирани от него или стенографа( в стеногармата) само е записана основното и то не се различава от това на другите или не е по малко георойски, като изключиме дали му бил паднали гащите и кой му ги е връзвал или не , са еднакво противоречиви и недостоверни. Набелязах някои противоречия, но като цщло версията е една и съща обграден в неравна борба, стреля е сражавал се е ранен е в главата заобгрдаен е от "другарите" на заптието и въпреки сражението е заловен главно при използване на изненадата, дължаща се на факта, че турците са знаели че той е там, което прави още по съмнително неявяването на "другарите" му на сцената.
цитирай
3. jorosavov - Здравейте, zabylgarite и mark...
31.12.2012 11:12
Здравейте, zabylgarite и marknatan!
Благодаря за коментарите! Хубаво е наистина всеки да се запита или замисли за перспективите си, за вярванията и идеите си, но е факт, че всички сме различни - като хора и като разбирания. Това не е лошо като цяло. Факт е, че винаги ще има хора водачи, хора новатори със своите идеи, които ще грабват другите. Такъв е бил Левски, но точно тук всеки трябва да се замисли какво знае за него и колко от неговите стремежи и идеи днес може да се каже, че са изпълнени. Интелигентните хора взимат добрите примери - визирам личности и идеи... и ги правят силни основи на нещо, което искат да изградят и в което да живеят. Ние взимаме добрите примери и ги правим икони - недостижими и почти божествени. От там насетни като икони - се закачат на стената и чат пат се сещаме за тях...
Marknatan - радвам се, когато попадам на хора, запознати с историята и личността на Левски. Ще напиша така...така и вярвам...единственият свидетел - българин на нещата, разиграли се извън ханчето е Васил Левски. Всичко казано или написано извън неговите думи е единствено и само интерпретации и съждения по случая.
цитирай
4. yavorb - Левски е давал показания пред ту...
31.12.2012 17:47
Левски е давал показания пред турските полицаи и естествено, че няма да се покаже като герой-революционер, който е заловен при опит за бягство от заптиетата.
Не виждаш ли, че представя случая като самоотбрана срещу човек, който се опитва да го задържи без да се легитимира?
Отивам да пикая по тъмно, някъв си ме нападна, аз гръмнах срещу него. Точка. Никой не е могъл да му търси сметка, че си пази живота.
Вие какво искате, да се издърви с високо вдигната глава и да го обесят по бързата процедура ли? Левски все пак не е бил идиот.
цитирай
5. jorosavov - Привет, yavorb! За много години! ...
01.01.2013 13:34
Привет, yavorb!
За много години! Живи и здрави преди всичко!
Така...благодаря за коментара, но...хубаво е все пак да се попрочита нещо по темата. Да се знае за какво все пак е давал показания...пред кого. Разпознат ли е бил и ако ДА - за какъв са го имали османската власт. Хубаво е да се чете,инак най-лесно е да се критикува ама си е друго да е градивна критиката...

цитирай
6. yavorb - Привет!
02.01.2013 23:38
Мисля, че след залавянето си е давал показания само пред официалните власти и до последно не си е признавал комитетската дейност.
цитирай
7. jorosavov - Здравей! Има книжка издадена от ...
21.01.2013 19:09
Здравей! Има книжка издадена от народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" с цялото съдържание на архивите от този разпит. Препоръчвам ти я, за да разбереш и си отговориш на някои въпроси. Иначе...друга ми е мъката на мен. Спестяват ни се неща...Ти например знаеше ли за този отговор на Левски? Ей това имам предвид...а повярвай - колкото повече се запознавам с историята и живота на Васил Левски все повече попадам на подобни неща.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jorosavov
Категория: История
Прочетен: 450062
Постинги: 55
Коментари: 217
Гласове: 550
Архив
Календар
«  Юни, 2020  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930