Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2012 19:02 - ДОКУМЕНТАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ДОКУМЕНТ 11
Автор: jorosavov Категория: История   
Прочетен: 4493 Коментари: 0 Гласове:
1



1871 януари 1, Ловеч – препис  на писмо-призив от Привременното българско правителство в Балкана до богати българи в страната – направено от Христо Загорски.

Това е първият известен ни вариант на обръщението на зараждащата се комитетска организация в България от имено на традиционния му, но все още символичен ръководен орган „Привременно правителство”, до богатите българи. В дейността на Васил Левски и комитетите вторият му вариант от 6 февруари 1871 г.  придобива известност като „заплашително писмо”(това писмо ще бъде публикувано от мен в по-късен етап). Този документ е публикуван за първи път от Д. Страшимиров във „В.Левски. Живот, дела, извори” стр. 472-473. Съставителите на друго сборно издание „ Васил Левски. Документално наследство” от  1973 г. неизвесно защо поместват само заглавието между други в дадения „Списък на документи, приписвани на Васил Левски”, макар да отбелязват, че писмото копие съдържа податки за авторство на Левски, но не е писано от неговата ръка. Трябва да се отбележи, че има и други документи на Левски с чужд почерк или в късни преписи, т.е. редица други писма не са с неговия почерк, но са смятани за негови. В този документ е налице сходство  с писмото от 6 февруари 1871 г. и няколко по-късни лични писма на Левски до богати българи. Известна е също така практиката на Левски да диктува на други лица свои писма или да им представя съдържанието на даден документ, който те написват.

Много  възможно е и случаят с първия вариант на „заплашителното писмо” да е такъв. За това говори фактът, че Левски следва изцяло духа, съдържанието и цели пасажи от него, прави допълнения и поправки със собствената си ръка, написва варианта от 6 февруари 1871 г. , известен ни по препис на Хр. Загорски с изричното означение „ Точен препис от първообразното, което е същий почерк на В. Лъвский”, и още, че оригиналът, по който е направен преписът, „се намира в ръцете на В.Ив.Платнаров”, братовчед на Васил Левски, при когото той очевидно е оставил за по-голяма сигурност редица свои документи. През 1884 г. Хр. Загорски прави преписи на тези документи или част от тях, от които те са ни известни.

 

image

image

Препис

Стара планина, 1871 януарий 1-ий

Г-не .......

(1)    Както въобще всички българи желаят освобождението си от несносното варварство иго на агаряните, тъй и Вий верваме да чювствовате от все сърце това. А за да ся сдобием с такова нещо требва да измислим средство, чрез което да постигнем желанието си. При толкова опити едва сполучихмеда измислим реченото средство и то вече ся осъществи до колкото го изискваше нуждата, но работата е, че друго още едно ся явява, без което ся още повече не може: то е пари, пари и пари!!! Ви като сте един от родолюбивите и здравомислящи българи, още като ни е познато състоянието Ви, идем с ностоящето си да Ви помолим да благововите да пожертвовате на родний ни жертвеник ....... За които ще Ви ся даде един билет от привремен[ното] Българско правителство, което ще отговаря за тех....... Г-не ....... това нинадейно предложение ще Ви ся види твърде чюдно! Но да ся чюдите време не остава пак и никому дору и на най-верни си приятел нема да обаждате , ако ли в противен случай недай Боже! да сте от лошите и народоубийци хора, та идите и обадите некому  недобръ чйовек или ся сторите добръ, та обадите на турското правителство писмото ни или


стр.2

чйовекът, който ще ви ся представи за решителний Ви отговор го предадете въобразете си каква мъзда ще Ви ся въздаде. Нема и да ся осетите кога ще сте лишени от живот и то не само Ви, но и целото Ви домородство. Ако ли пак дай Боже! Ни ся отговорите с приличният и патриотически отговор  и изпълните длъжността си като добръ българин, ще можите подир и да научите коренно целта ни, защо са нужни пари.

Пребързайте та съобщете первий си и последен отговор на чйовека кагото Ви пращаме, защото български юнаци чакат с нетърпение отговора Ви...

Приймете братските ни поздравления.

От Привремен[ното] Бълг[арско] Правител[ство] в Балкана.

Точен препис от първообразното,което не е почерк на В. Левский, а на друго лице, непознато нам и зачертано с молив

                                                                                                          Хр. Б. Загорски

[Следва писано от Васил Плантаров]: (забележка): оригинала ся намира в ръцете у в. Ив. Плантарова.

[На стр.1 писано от Д. Страшимиров]: (1) Не е от Левски. Първообразът на окръжното от март 1871.





Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jorosavov
Категория: История
Прочетен: 552533
Постинги: 57
Коментари: 217
Гласове: 557
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930